Rätt till rörelse

I denna filmproduktion gjorde vi genom byrån PassionLab en reklamfilm åt ’’Rätt i rörelse’’ som är en idrottsfond stiftat av Kronfågel som vill stötta barn och ungdomar med funktionsvariationer att få ökad möjlighet att röra på sig och träffa andra.
Reklamfilmen handlar om en pojke som heter Gustav och som älskar att simma. Han är född med ett fysiskt funktionshinder som heter AMC, vilket innebär att han har böjda och stela leder i större delen av kroppen.
Filmen var uppbyggd som en klassisk sportreklam och att porträttera Gustav som en framtida superatlet som drömmer om att bli världsmästare inom simning.

Denna film var att ge bakgrund till projektet men samtidigt osa värme och mänsklighet. Regissören ville fånga ärlighet, trovärdighet och livskraft i filmens visuella uttryck. Mjuka fartfyllda rörelser som möter en intim handhållen kamera. Kryptiska närbilder avslöjar vad som komma skall. Gradvis lade vi upp till det storslagna avslutet som sen övergick till stillsamt lugn och harmoni.

Från skugga till ljus, från ett liv i begränsad rörelse till ett liv i fart var vad vi ville förmedla visuellt sett – metaforerna skulle informera vårt bildspråk. Ett hoppfullt ljus som tränger igenom skuggorna, liksom föremål som rör sig från skugga till ljus. Simning är en sport där två världar möts – den under ytan och den ovanför.

Tonaliteten med filmen var att få fram Gustavs roll i filmen, att det är hans film. Hans resa. Att det är på riktigt, om än en upphöjd visuell upplevelse. Det vi jagade efter i varje ögonblick var mänsklighet och det lyckades vi med med tack vare att vi hittade ett så fint gäng hos Nacka Hi som ville ställa upp.
Roligast har varit att lära känna Gustav (huvudpersonen) och hans familj och att vi fick med oss ett fantastiskt filmteam rakt igenom var den största anledningen till varför projektet blev så lyckat. Vi ska inte glömma bort att nämna idén. Allt började där och i det här fallet hade byrån Passion Lab tagit fram ett grundkoncept som resonerade från start. Därefter har bara ringarna spridit sig på vattnet. Den största utmaningen var nog att få tag på en bassäng under dessa pandemitider. Vi sökte febrilt in i det sista och hann vara sömnlösa innan vi tillslut hittade Bosön simhall som blev jättebra.

Det var rätt snabba bud från start av projektet och för att det skulle bli riktigt bra under sådana omständigheter gäller det att alla parter samarbetar och är flexibla genom processen. Så har det verkligen varit i det här fallet, alla har varit peppade och tillmötesgående. Med alla tillsammans har det varit kul rakt igenom och produktionen nådde höjd vi och kunden från början ville uppnå.

Kund Kronfågel
Byrå Passion Lab
Marknad Sweden
Titel Rätt till rörelse
Kanaler TVC
Director Gabriel Schock
Executive Producer Thomas Aziz
Producer Alina Rydbeck
DOP Niklas Panthell

Videos

Play video
Rätt till rörelse (Dir Cut)
Play video
Rätt till rörelse 30s
Play video
Rätt till rörelse 15s
Play video
Behind the scenes
Prenumerera på vårt nyhetsbrev